VN vraagt overheid om eind discriminatie

Even een kleine disclaimer: dit is subjectief. Meningen bestaan en het zou me niet verbazen als jouw mening verschilt van de mijne. Als je zin hebt om onze meningen te vergelijken laat dan gerust een reactie achter en als je in staat bent dat beheerst en redelijk te doen zal ik waarschijnlijk reageren. Zo niet, dan niet.

Het is gebeurd. Het onvermijdelijke. Het gevreesde. De VN, een organisatie die is opgericht na de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog, met als doel het voorkomen van dit soort afschuwelijke conflicten, heeft geoordeeld dat er in Nederland toch iets moet gebeuren. Is hier een oorlog gaande? Wankelen we op de rand tussen revoluties en burgeroorlogen? Nee. Ze vinden dat zwarte piet niet zo politiek correct is en wellicht tot discriminatie leidt.

Het anti-racismecomité van de VN, CERD, oordeelt milder over Zwarte Piet dan tevoren werd gedacht. Het zegt niet dat het kabinet Zwarte Piet moet verbieden, of ervoor moet zorgen dat hij op den duur verdwijnt, zoals tegenstanders hoopten. Het schrijft in het rapport wel dat de overheid ‘actief zijn best moet doen’ om Zwarte Piet te ontdoen van ‘die karaktertrekken’ die mensen als racistisch of als verwijzing naar het slavenverleden kunnen zien. Hoewel ‘die karaktertrekken’ niet uitgelegd worden, gaat het dan waarschijnlijk om de dingen die al eerder onderwerp van discussie waren; de gouden oorringen, de rode felle lippen en de ‘krompraat’.

In deze quote staan een aantal dingen die ik vreemd vind. Zoals het feit dat de overheid zijn best moet doen om Zwarte Piet te ontdoen van een aantal ‘karaktertrekken’ omdat die gezien zouden kunnen worden als ongevoelig tegenover de zwarte wereldbevolking.
Hier zijn een aantal dingen vreemd aan. Ten eerste wordt het sinterklaasfeest slechts in Nederland, de Nederlandse Antillen en gebieden die tot een aantal decennia geleden deel van Nederland waren (zoals Suriname), deels in België en als je erg goed zoekt ook in Duitsland gevierd. Waarom vindt de VN dit dan zo’n probleem? Ik heb nog nooit gehoord van een uitgebreid VN onderzoek dat in deze gebieden gaat kijken naar hoe Sinterklaas precies wordt gevierd, hoe kunnen zij dan bepalen of dit acceptabel is of niet?

Ook is het vreemd dat als je wilt dat de overheid ergens iets aan doet, dat je de beschrijving van waar aan ze iets moeten doen zo vaag laat. Er wordt gesproken over: ‘die karaktertrekken’, maar verder niet over wat die karaktertrekken zijn. Ook door de verslaggever wordt er gegist naar wat de karaktertrekken zijn, waarbij wordt uitgegaan van de karaktertrekken die al bediscussieerd waren, maar zijn dit wel de karaktertrekken die worden bedoeld door die commissie? Het is voor een overheid vrij lastig om ergens iets aan te doen als ze niet weten wat precies het probleem is.

Ik kan overigens het doel van de VN begrijpen. Discriminatie is onacceptabel. Maar ik heb zelf nog nooit gehoord, gelezen of gezien dat er zwarte mensen zijn die worden bevooroordeeld volgens het stereotype van een Zwarte Piet. Natuurlijk moet de overheid iets doen aan discriminatie, maar is het de juiste oplossing om alles wat als discriminatie gezien kan worden maar gewoon te verbieden of zodanig aan te passen dat het onherkenbaar wordt? Dan ligt het ook nog aan waar precies het probleem ligt. Vinden mensen het beeld dat Zwarte Piet (blijkbaar) van zwarten schetst het probleem of is het een probleem dat er een blanke man is die de leiding heeft over een grote groep zwarten? Als het beide is, valt er tegen beiden iets te zeggen. De meeste Zwarte Pieten die in bijvoorbeeld sinterklaasintochten meedoen, zijn geschminkte blanken. Ik zie hier het erge niet zo van in. En als mensen de rode lippenstift of gouden oorringen stereotyperend vinden voor zwarten, is dat dan niet hun eigen vooroordeel tegen zwarten? Mocht het probleem zijn dat er een blanke een grote groep zwarten aanstuurt, wil ik dit zeggen: heeft iemand Sinterklaas ooit een zweep zien dragen in onze moderne tijd? Kaffert hij zijn Pieten af omdat hij vindt dat ze niet hard genoeg werken? Straalt hij, naast het zijn van de bedrijfsleider over een onderneming die kinderen cadeaus brengt, een overduidelijke superioriteit af? Natuurlijk niet.

Wat wel een lichtpuntje in de duisternis is, is dat Rutte zich over dit oordeel van de commissie zich niet zo druk maakt. Dit zei hij tijdens een wekelijkse conferentie:

Zwarte Piet is geen staatsaangelegenheid… Hoed je voor een land waar de staat bepaalt hoe een volksfeest eruit  ziet. Dat lijkt me echt iets voor het volk.

Zoals het er nu uit ziet bepaalt het volk dus nog steeds hoe Piet er uit komt te zien. Zoals het er nu voor staat, blijft die Piet nog wel eventjes zwart. Of ik hoop in ieder geval dat dit nog lang zo zal kunnen blijven.

Advertisements

1 thought on “VN vraagt overheid om eind discriminatie

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s